ZLATKO STANKOVIĆ – nekadašnji Šukerov trener posjetio Akademiju Krpan&Babić

stankovic (1 of 5)Seniorska momčad nastupa u 7 vremenskih zona udaljenoj Moskvi, omladinski pogon mu prijateljske utakmice odigrava u Kini, Japanu, Južnoj Koreji …

Poslije niza trenerskih angažmana u Hrvatskoj, suradnje s aktualnim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom, a u svojedobnom stvaranju njegove nogometne akademije, nogometni trenerski stručnjak Zlatko Stanković skrasio se na ruskom otoku Sakhalinu, u tamošnjem klubu Sakhalin Yuzhno-Sakhalinsk.


– Plaćene su mi 3 karte godišnje za dolazak kući, ali od posla stignem samo jednom. Evo sada, a kada koristim i priliku za blagdane posjetiti velike prijatelje na Akademiji Krpan&Babić – počeo je Stanković po dolasku na Akademiju u Osijeku.
– Posljednje 3 godine sam u Sakhalinu. Moj je posao voditi mlade kategorije, konkretno sada ‘01. godište, ali i koordinirati rad svih ostalih trenera u klubu, svih dobnih kategorija. Bilo nas je ispočetka 3-oje, uskoro će nas biti 9 – nastavio je Stanković.
– Prva momčad je u posljednjoj sezoni ostvarila plasman u 1. ligu, u 2. rang u Rusiji. Odlučeno je od strane mjerodavnih da ne udovoljavamo uvjetima u Sakhalinu, usljed čega se sve domaće utakmice naše seniorske ekipe igraju u Moskvi, na stadionu Himki. Za to vrijeme mlade kategorije ovdje igraju prvenstvo Krajnjeg istoka.

stankovic (3 of 5)
* Kako je strancu koordinirati trenere u Sakhalinu, uvoditi inovacije u rad s djecom?
– Treneri su nekada malo teži orah. A djeca su se vrlo brzo počela mijenjati i učiti. Kada sam došao, prvih 6 mjeseci sam pratio rad i učio jezik, a posljednje dvije godine sam na travnjaku, od kada i vodim ‘01. godište. Ispočetka su djeca imala katastrofalne rezultate, no promijenili smo to iz temelja. Nije se radila selekcija igrača, a na zaista kvalitativno i kvantitativno velikom području. Samo nebo zna koliko je talenata tako propalo. Sada radimo selekciju, redovno odlazimo na turnire, a rezultati iz posljednje sezone govore sami za sebe; na prvenstvu Krajnjeg istoka ‘98. godište je bilo 3., ‘99. na 4. mjestu, ‘00. godište je zauzelo 3. poziciju, a ‘01. je pokorilo sezonu. Prvi puta u povijesti je neka naša ekipa bila na 1. mjestu. Uskoro idemo na turnir 16 najboljih ekipa Rusije.
* Stvarate li igrače za prvu momčad ili predsjednik još samo kupuje?
– Seniorska momčad i dalje najviše kupuje igrače, ali stvaramo pretpostavke proizvodnji igrača za 1. ligu, za Premier ligu, pa i reprezentaciju jednog dana.

stankovic (2 of 5)* A prodajete li? Gledaju li vas skauti iz Rusije?
– Daleko smo mi za skaute. Do Japana imamo sat vremena leta. Ali, predsjednik i direktor nam omogućuju da jednom na godinu odemo u Moskvu na dva tjedna. Tada ondje igramo turnire i prijateljske utakmice, dobro se odvažemo s jačima. Jer, nama Vladivostok i slični više nisu protivnici po mjeri. Odemo stoga u Moskvu i igramo, protiv Lokomotiva, protiv Spartaka … I da, tu nas i gledaju. Ali, ne idemo onamo zbog prodaje.


stankovic (5 of 5)* Kako prolazite s jačima? Čuli smo i za anegdotu o ostavci.
– To se pokazalo odličnim potezom. Moja ekipa na Krajnjem istoku gazi sve redom i trebaju im jače provjere. U Moskvi mi izgubimo, ali je iskustvo neophodno. Vraćamo se kući uvijek jači, s više samopouzdanja, jer igrali smo s najvećima. A anegdota? Doveo sam ekipu u Moskvu i poslije 3 dana zaigrao prvu utakmicu. Izgubili smo 11-0. Cijelu sam noć radio analizu susreta i ponudio ostavku. Predsjednik me zagrlio i rekao: Ne dolazi u obzir. Tvoja je greška, ali adaptacija na vremensku zonu traje 5 dana. Drugi puta će biti bolje – pričao je Stanković.
I bilo je. Osvojili su titulu. Ima, tvrdi, fenomenalnog predsjednika, jednako dobrog direktora, ‘klinci’ kao i u nas vole Messija, Ronalda … i znaju da im nogomet može promijeniti život.


stankovic (4 of 5)– U klubu imamo oko 200 djece, ali i 5 filijala na cijelom otoku. Organiziramo selekcije i interne turnire, a kako bi ih sve pratili. Imamo i internat za 20-oro djece, sa hranom, smještajem, školom … Kontroliramo ocjene svima, a djeca znaju – ako uspiju u sportu, mijenja im se se, idu u viši rang natjecanja. Roditelji su, moram reći, odlični, uvijek na distanci. Bolje je nego kod nas – nizao je Stanković, dodajući kako bi htio u skoroj perspektivi dovesti djecu u Osijek, na Akademiju Krpan&Babić i pripremiti se kroz nekoliko tjedana za rusko prvenstvo.

Odgovori

Translate »